Starten met een BBL-student

Een BBL-student kan veel voor je bedrijf betekenen

Een BBL-student kan veel voor je bedrijf betekenen: een toekomstige arbeidskracht, nieuwe energie en kennis, en na een poos ook hogere productiviteit in de werkplaats. Een BBL’er betekent ook een investering: in tijd en aandacht. Want als leerbedrijf verzorg je het praktijkdeel van de opleiding; je BBL’er leert het vak bij jullie in de werkplaats. Ontdek hoe je goed begint en welke hulp je van ons kunt verwachten.

Voorbereiden op de komst van je BBL-student

Voordelen van leerbedrijf zijn

In dit document van SBB lees je welke voordelen een erkend leerbedrijf heeft en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Vind de student die bij jullie past

SBB geeft jou informatie over hoe je de werving, selectie en het gesprek goed voorbereidt, om zo de juiste stagiair te vinden.

De eerste werkdag

Met deze handige checklist van SBB bereidt je de komst van je stagiair voor en kun je de eerste werkdag goed beginnen.

Leermeester worden of bijscholen

Training: Leermeester worden

Ontdek wat bij jouw taak als leermeester hoort en hoe je dit werk organiseert. Leer hoe je kennis overdraagt aan een student. Zie welke leerstijlen er zijn en hoe je met elke leerstijl omgaat. Oefen instructie geven, motiveren en andere gesprekssoorten.

Training: Effectiever begeleiden

Training voor leermeesters met ca. 3 jaar ervaring. Leer effectiever begeleiden. Zie hoe je je doelen kunt bereiken. En leer effectiever samenwerken. Bijvoorbeeld door in te spelen op het gedrag van je studenten. Ontdek en ontwikkel jouw rol als coach. 

Nieuwsbrief BBL-begeleiding

Als opleider delen we onze kennis graag, met jou. Elke maand kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Over BBL'ers, leermeester- en coachingsvaardigheden en het begeleiden in jouw werkplaats. Hiermee ben je altijd als eerste op de hoogte.

Ontvang bijdragen in de kosten

Als je leerbedrijf bij OOMT is aangesloten, draagt OOMT bij in de kosten voor onze praktijktraining. Dit doen ze om BBL-studenten te helpen hun praktische vaardigheden te ontwikkelen. De hoogte is afhankelijk van het leerjaar/opleidingsniveau. Je leerbedrijf komt waarschijnlijk ook in aanmerking voor de Subsidie Praktijkleren van het ministerie van OC&W, die tot € 2.700 per student per schooljaar bedraagt.


"De training Onderhoud en Kleine reparaties is de perfecte start voor jouw BBL-student. In 2 dagen leer ik hem om zelfstandig onderhoud en kleine reparaties uit te voeren. Dat scheelt tijd in het leerbedrijf."

Ruben Smits | Technisch trainer
Bekijk de training Service en Onderhoud voor starters  > 

RPT: Praktijktraining voor elk leerjaar en opleidingsniveau

Je BBL-student kan bij Innovam praktijktraining (RPT) volgen. Dat is goede aanvulling van de begeleiding die je in het leerbedrijf geeft. Bij ons kan je BBL’er volop oefenen in onze professionele werkplaatsen. Veilig en onder leiding van onze deskundige trainers. 

Personenauto's

Onze trainers Ruben, Patrick, Hans, Jim en Wilfred leggen de beste basis om voor altijd op terug te vallen in enkele intensieve, meerdaagse trainingen.

Bedrijfsauto's

Paul, Onno en Remko trainen BBL-studenten vanuit onze truck-werkplaatsen in Dordrecht, Zwolle, Nieuwegein én doen ROC’s aan met de BAT-mobiel.

Schadeherstel

Studenten Autospuiter en Schadehersteller trainen bij Leo, André, Marco en Waldek tijdens dagprogramma’s die zij zelf of in overleg op maat samenstellen.

Zo verloopt een RPT-dag bij Innovam

Voorbereiding

Door online zelfstudie heeft iedereen hetzelfde startniveau. Afhankelijk van de score en vragen van deelnemers geven we theorie.

Volop praktijk

Zelfstandig of in groepjes doorloop je onze uitgebreide werkplaatsopdrachten. Je werkt aan voertuigen en opstellingen.

Veilig oefenen

Bij ons gaat niet gauw iets stuk. Alles is gemaakt om van te leren. Dat is wel anders bij voertuigen van klanten.

Samen lunchen

Tussen de middag gebruik je met elkaar een heerlijke lunch. Onze trainer eet met jullie mee.

Extra uitleg

Gedurende de dag kun je ons alles vragen. We leggen het uit, totdat je het echt begrijpt.

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op

Contact met Innovam

Veelgestelde vragen over BBL-studenten begeleiden

  1. Hoe kan ik een BBL-student vinden?
    Allereerst vraag je een leerbedrijf-erkenning aan. De accreditatie verloopt via SBB. Eenmaal erkend dan plaats je je vacature op Leerbanenmarkt.nl. De student komt in dienst voor 4 dagen per week en gaat 1 dag per week naar school.
    Erkend leerbedrijf worden  >

  2. Wat kan ik van een BBL-student verwachten?
    Een BBL’er is een beginnend beroepsbeoefenaar. In het begin kan hij/zij nog niet zo veel. School geeft de AVO-vakken (Nederlands, Engels, Rekenen en vaktheorie). Het vak leren begint in jouw werkplaats.
    Alles over de Beroepspraktijkvorming  >

  3. Wat kan een BBL-student allemaal doen?
    Begin met eenvoudig werk en laat je BBL’er meekijken met technici. Ga steeds een stap verder. Dan blijft het werk leuk. Bovendien moet BBL’er het hele vak bij jou leren. Ook het werk dat niet (vaak) voorkomt maar dat wel bij de opleiding en het beroep hoort. Soms moet je daarvoor wat organiseren.
    Zoals praktijktraining van Innovam  >

  4. Waaruit bestaat de opleiding?
    Er zijn 3 opleidingen voor Auto en Truck: Basis Technicus, Allround Technicus en Technisch Specialist. Opleidingen bestaan uit kerntaken: Onderhoud, Reparatie, Diagnose. Elke kerntaak bevat elektronische en mechanische onderwerpen. Voor Schadeherstel zijn er 4 opleidingen: (Eerste) Autospuiter en (Eerste) Schadehersteller. Voor elke opleiding ligt vast wat de student moet leren.
    BBL-praktijkboekjes zijn een uitstekend hulpmiddel  >