Ervaringscertificaat (EVC)

Vind antwoord op de meestgestelde vragen over EVC

Wil je APK-keurmeester worden dan heb je het juiste diploma op niveau 3 nodig. Heb je dat niet, maar wel veel relevante werkervaring, dan kun je het EVC-traject gebruiken. Vind hier de antwoorden op jouw vragen.

Waaruit bestaat het EVC-traject?

De EVC-procedure wordt door IBKI uitgevoerd in 2 stappen:

  • Je vult de vragenlijst over je taken en werkzaamheden in
  • Zij observeren je werk op je eigen werkplek of je doet bij IBKI een proeve van bekwaamheid.
Kan ik APK-keurmeester worden zonder diploma?

Ben je een automonteur met veel ervaring maar zonder MBO-diploma op niveau 3? Met het EVC-traject maak je zichtbaar wat je in de praktijk hebt geleerd, daarvoor krijg je dan het certificaat. Is dat gelijk aan de eisen van het beroepsonderwijs en de beroepsstandaard APK keurmeester, dan kun je je daarna gaan voorbereiden op het examen APK-keurmeester.

Wat als ik nog niet (helemaal) op niveau 3 functioneer?

Innovam wil jou graag helpen bij het EVC-traject. We inventariseren wat je al kunt en wat je eventueel nog moet bijleren. Daarvoor stellen we dan een persoonlijk opleidingsplan op. Het kan dus zijn dat je met een aantal extra trainingsdagen kansrijk aan het EVC kunt beginnen. Lees meer over onze hulp bij het EVC-traject.

Ik heb nog geen werkervaring als monteur, kan ik APK-keurmeester worden?

Wat jij kan (en weet) wordt bij het EVC-traject vergeleken met het mbo-diploma. En dat is niet mis. Je kunt niet ‘even’ APK-keurmeester worden. Heb je nog nauwelijks of helemaal geen werkervaring, dan kun je bij ons wellicht terecht voor de opleiding voor zij-instromers of je kunt misschien starten op een ROC. Bel ons gerust, dan bespreken we wat het beste bij jou past.

Hoe verloopt de Proeve van Bekwaamheid?

De proeve duurt van 7.45 tot 14.30u of van 14.00 tot 20.15u. De proeve wordt afgenomen in de voertuighal van IBKI in Nieuwegein. Daar staan onder andere ruim 50 personenauto’s en 12 zware voertuigen. Uit een lijst van opdrachten krijg je er 6 toegewezen, 2 motoren-, 2 onderstellen-, en 2 elektro-opdrachten.
De hele dag wordt je door een assessor begeleid. Hij beoordeelt de opdrachten, hoe je werkt en met hem overlegt, je antwoorden op zijn vragen, welke vragen je zelf stelt etc. Op basis hiervan heeft hij een indicatie van je niveau en competenties. Dat zet hij af tegen de niveaus van het beroepsonderwijs. Er is geen sprake van slagen of zakken, maar het is een weergave van wat je nu weet en kunt. Daarvoor krijg je dan het certificaat.

Wat kost EVC?

Het tarief van EVC-procedure voor APK keurmeester is € 1.620 excl. btw. Is je bedrijf OOMT-aangesloten, dan betaalt OOMT daarvan € 1.350 voor jou. Deze vergoeding geldt 1 keer per persoon. Als je op niveau 3 wilt uitkomen en je haalt dat niet, dan wordt je 2e poging niet vergoed. Dus een goede voorbereiding is belangrijk. Daarom helpen we je graag bij het EVC-traject.

Kan ik hulp krijgen bij EVC?

Jazeker, we helpen je graag. Onze begeleiding bestaat uit 3 stappen:

Stap 1: We vertellen je precies hoe de EVC-procedure voor jou verloopt en wat je vervolgens van het certificaat kunt verwachten. We melden je dan aan voor de EVC-procedure.
Stap 2: We inventariseren wat je al kunt en wat je eventueel nog bij moet leren; we stellen een persoonlijk opleidingsplan op. 
Stap 3: Je moet een portfolio samenstellen, we helpen je om deze detailscan juist in te vullen.

En tijdens het EVC-traject bewaken wij de voortgang, zodat je bijvoorbeeld op het juiste moment de juiste fase activeert.

Lees meer over onze begeleiding.

Ik heb het EVC-certificaat op niveau 3 gekregen, wat nu?

Met de EVC-rapportage en een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ kan je door IBKI worden toegelaten tot het examen APK keurmeester lichte/zware voertuigen. Bij de aanmelding geef je aan dat er een EVC-procedure heeft plaatsgevonden.
Onze verschillende trainingen bereiden je voor op zowel het examen APK 1 als 2: zware en lichte voertuigen. Bekijk de trainingen.