Innovam's maatschappelijke verantwoordelijkheid

Vooruitgang met oog voor mens en milieu

Bij Innovam nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. We werken duurzaam, verminderen onze impact op het milieu en investeren in mensen. Ontdek op deze pagina hoe wij met concrete acties bijdragen aan een betere toekomst voor mens en milieu.

MVO als kompas voor de toekomst

Innovam is uitgegroeid tot de grootste opleider in mobiliteit. Een rol, die we met veel liefde en energie op ons nemen. Als we in onze achteruitkijkspiegel kijken, doen we dat met gepaste trots. Maar onze focus ligt op de weg voor ons. Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is daarbij een belangrijk kompas.

We verminderen ons papierverbruik door steeds meer gebruik te maken van tablets. Ook geven we steeds vaker online les, wat zorgt voor minder reisbewegingen. Bij trainingen op onze vestigingen helpen we deelnemers om samen te reizen. Daarnaast minimaliseren we ons afval en maken we gebruik van zonnepanelen en warmtepompen. Maar we doen meer. Dat lees je op deze pagina.

Minder papier, meer digitaal

We maken steeds meer gebruik van digitale oplossingen om de impact op het milieu te verkleinen. We bouwen onze trainingen uit met online modules en e-learningcomponenten. Waar mogelijk bieden we trainingen volledig online aan. Dit zorgt voor minder reisbewegingen van onze deelnemers.

Daarnaast vervangen we papieren lesmateriaal steeds vaker door digitale middelen, zoals tablets. Zo werken we stap voor stap toe naar ons doel om eind 2025 ‘paperless’ te trainen en te examineren.

Duurzaam reis- en transportbeleid

We beperken reisbewegingen zoveel mogelijk. Trainingen geven we vaak op locatie of online, zoals e-learning en Virtual Classroom Training. Deelnemers hoeven dan niet te reizen. Onze trainers en accountmanagers rijden elektrisch of hybride. Een slimme planning vermindert het reizen van trainers en transport van materialen.

Milieuvriendelijke opleidingsmethoden

In onze praktijkruimten werken we milieubewust. We gebruiken watergedragen lakken en kiezen voor milieuvriendelijke spoelvloeistof. Chemische spoelthinners gebruiken we niet. Verfresten hergebruiken we zoveel mogelijk. Chemisch afval beperken we tot een minimum. Trainingsmaterialen zetten we opnieuw in waar dat kan.

Slim energiebeheer

Innovam gaat bewust en zuinig om met energie. In al onze vestigingen zetten we in op duurzame oplossingen. We gebruiken zonnepanelen, bewegingsgestuurde ledverlichting en warmtepompen. Systemen zoals ventilatie en verwarming schakelen we op vaste tijden uit. Zo gaan we verspilling tegen en dragen we bij aan een duurzame omgeving.

Samen rijden naar trainingen

Wij maken het voor deelnemers mogelijk om samen naar hun training te reizen. In hun Mijn Innovam-omgeving kunnen ze een rit aanbieden of meerijden met een aangeboden rit. Samen rijden is niet alleen duurzaam. Het bespaart ook kosten en vermindert het aantal verkeersbewegingen. Voor BBL-studenten zonder rijbewijs is dit bovendien een handige oplossing.

Lees meer over deze oplossing  >

Zorg voor vakmensen van morgen

Innovam zorgt voor een sterke koppeling tussen onderwijs en werkvloer. We ontwikkelen leermiddelen, adviseren scholen en helpen leerbedrijven bij het 'organiseren van leren'. Ook leiden we leermeesters op om studenten goed te begeleiden. Zo dragen we samen bij aan het opleiden van vakmensen die klaar zijn voor de toekomst.

Kansen creëren met zij-instroom

Bij Innovam maken we werk van zij-instroom. We helpen mensen zonder ervaring in de mobiliteitssector aan een nieuwe carrière als schadehersteller of fietstechnicus. Onze trajecten combineren leren en werken, zodat de deelnemer meteen praktijkervaring opdoet. Zo bieden we kansen aan iedereen die klaar is voor een frisse start.

Ontwikkeling van medewerkers

Ontwikkeling staat bij Innovam centraal, niet alleen voor de sector maar ook voor onze medewerkers. We bieden volop kansen voor talentontwikkeling en persoonlijke groei. Via de Innovam Academy volgen medewerkers online trainingen. Tijdens de jaarlijkse Summer School delen collega’s hun kennis en expertise met elkaar.

Hier lopen we nog tegenaan

  • Toegankelijke digitale trainingen
    Niet iedereen heeft toegang tot de juiste technologie of beschikt over voldoende digitale vaardigheden. Daarom kunnen we niet al onze trainingen volledig digitaal aanbieden. We blijven zoeken naar de beste combinatie van digitale en fysieke opties. 
  • Duurzame inkoop en leveranciers
    We zetten vol in op duurzame inkoop, maar soms is het aanbod beperkt. Niet alle materialen die we nodig hebben zijn duurzaam geproduceerd. We zoeken continu naar leveranciers die wel aan onze duurzame wensen voldoen.
  • Duurzame energie op locaties
    Investeringen in zonnepanelen en warmtepompen hangen af van de ruimte en bouwstructuur van onze gebouwen. Niet elke locatie is geschikt voor deze aanpassingen. Waar het kan, zetten we deze duurzame stappen wel door.
  • Digitale transitie en energiegebruik
    Meer digitaal werken en leren betekent ook meer dataopslag. Dat verhoogt het energieverbruik van datacenters. We blijven alert op onze digitale voetafdruk en zoeken actief naar manieren om die te verkleinen.
  • Grenzen van digitale voertuigsimulaties
    Voor sommige trainingen blijven echte voertuigen noodzakelijk. Niet alle praktijkopdrachten aan voertuigen kunnen we realistisch simuleren in een digitale omgeving. We blijven zoeken naar digitale oplossingen die de praktijk zo goed mogelijk benaderen.
  • Voorbereidingen voor CSRD
    De nieuwe richtlijnen voor duurzaamheidsrapportages (CSRD) vragen om aanpassingen in onze processen en dataverzameling. Dit brengt extra werk en investeringen met zich mee. We zetten stappen om hieraan te voldoen.