IBKI vernieuwd APK keurmeester examens

Per 1 oktober 2024 worden de examens anders beoordeeld

v.l.n.r. Frank Ruygrok (branchemanager BOVAG Truckdealers), Herme Bruin (directeur IBKI) en José Burgemeester (relatiemanager RDW en Belastingdienst bij BOVAG)

01 augustus 2024

Per 1 oktober voert IBKI vernieuwde APK keurmeester-examens in. De nieuwe examens worden anders beoordeeld. Daarmee worden de examens niet gemakkelijker. De examens APK bevoegdheidsverlenging veranderen niet.

Praktijkervaringsvragen vervallen

Naar aanleiding van onderzoek dat IBKI in 2023 heeft laten uitvoeren door het Bureau voor Toetsen & Beoordelen (BTB), verandert het APK keurmeester-examen per 1 oktober 2024. Het onafhankelijke bureau concludeerde dat het huidige examen wel valide is, maar eerlijker beoordeeld kan worden. De belangrijkste verandering is dat de praktijkervaringsvragen vervallen.

IBKI voert de vernieuwing in met instemming van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW. De examens APK bevoegdheidsverlenging veranderen niet.

Eerlijkere beoordeling

Het schrappen van het examenonderdeel 'keuringspraktijk' en een andere manier van beoordelen moet zorgen voor een eerlijkere toetsing en naar verwachting ook een hoger slagingspercentage. 

Herme Bruin, directeur bij IBKI, zag ook de lage slagingspercentages: “Daar hebben we nu goed naar gekeken. Dit viel ook samen met het periodieke toetsen van het keurmeesterexamen door het onafhankelijke Bureau Toetsen & Beoordelen (BTB). Dat bureau concludeerde dat de keurmeesterexamens valide zijn, oftewel: ze meten wat ze moeten meten. Er zijn volgens BTB wel mogelijkheden om het examen betrouwbaarder te maken om tot een eerlijke beoordeling te komen en de kans dat kandidaten onterecht slagen of zakken te verkleinen. Dat kunnen we bewerkstelligen door breder te meten en meer vragen te stellen. Door de praktijkervaringsvragen te schrappen, kunnen we de ruimte die vrijkwam beter gebruiken om meer vragen te stellen over APK-gerelateerde onderwerpen.”

Gevolgen examenvoorbereiding

Met ingang van september trainen we voor de vernieuwde APK 1 en APK 2-examens. De deelnemers zullen onze vernieuwde werkboekjes ontvangen. Tijdens de trainingen lichten we het examen altijd toe. Deze toelichting is ook aangepast. Deelnemers maken tijdens de trainingen een proefexamen als voorbereiding op het echte examen. Dat proefexamen hebben we natuurlijk ook vernieuwd.

Lobby vanuit BOVAG

De aanpassing op het examen volgt op aanbevelingen uit onderzoek dat IBKI heeft laten uitvoeren en is het resultaat van lobby vanuit BOVAG. Lees het volledige artikel van BOVAG, waarin Herme Bruin (directeur IBKI), Jose Burgemeester (relatiemanager RDW en Belastingdienst bij BOVAG) en Frank Ruygrok (branchemanager BOVAG Truckdealers) meer vertellen over de aanleiding en veranderingen.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

De belangrijkste wijzigingen

De praktijkervaringsvragen komen te vervallen om de nieuwe examens. Daarnaast worden praktijkonderdelen samengevoegd. Van 8 (APK 2) of 6 (APK 1) categorieën samengevoegd naar 1 praktijkdeel.