Wet van Ohm toepassen

Simpele uitleg van de Wet van Ohm én ezelsbruggetje

Op deze pagina lees je waarom de Wet van Ohm vaak in de werkplaats wordt gebruikt. We sturen je (gratis) de handige rekenhulp toe. En wil je alles leren over de Wet van Ohm; dan schrijf je je in voor een training. Lees snel verder!

Wat is de Wet van Ohm?

In elektrische installaties komen we de volgende eenheden vaak tegen: spanning (U), stroom (I) en weerstand (R). Het verband tussen deze eenheden is te berekenen met de Wet van Ohm. Deze wet luidt: Een lage spanning over de verbruiker geeft een kleine stroom. Een verbruiker met een lage weerstand geeft een grotere stroom dan een verbruiker met een hoge weerstand.

De Wet van Ohm in formulevorm: U = I x R

Hoe gebruik ik de Wet van Ohm driehoek?

De Wet van Ohm kun je gemakkelijk in een driehoek zetten. In deze driehoek zie je in één oogopslag wat je moet delen of vermenigvuldigen. Leg gewoon je vinger op de onbekende en je ziet wat je uit moet rekenen. Dan kun je de storingen nog sneller op het spoor komen, als je tenminste de juiste gereedschappen gebruikt.

In deze driehoek zie je in één oogopslag wat je moet delen of vermenigvuldigen.

Voorbeeld:
Hoe hoog is de spanning (U) over de lamp? R = 40 Ω, I = 0,3 A

Antwoord:
U = I x R
U = 0,3 x 40
U = 12 V

Waarom de Wet van Ohm in de werkplaats?

Voor iedereen met een autotechnische opleiding is de Wet van Ohm een bekend begrip, maar niet iedereen begrijpt werkelijk wat het verschil is tussen stroom, spanning en weerstand. En dat is een absolute noodzaak om er iets aan te hebben in de werkplaats. Bij moderne voertuigen zijn de elektrische installaties zo complex en uitgebreid dat de beschrijvingen en schema’s vaak meer dan honderd bladzijden omvatten. Het helpt enorm als je de Wet van Ohm gemakkelijk en snel kunt gebruiken.

Wil je de Wet van Ohm echt leren gebruiken?

Tijdens onze Elektronica-trainingen oefen je net zo lang tot de Wet van Ohm geen geheimen meer voor je heeft, kortom tot U = I x R geen theoretisch verhaal meer is, maar pure elektropraktijk. Je gaat de Wet van Ohm goed begrijpen, zodat je die kunt inzetten om praktisch te meten en zo elektrische storingen op te sporen. Begin met de basistraining en ga vervolgens aan de slag met uitdagende diagnose. 

Basis Auto Elektronica

In deze training ga je 3 dagen hands-on aan de slag met de basis van auto-elektronica. Leer wat een multimeter is en hoe je deze gebruikt om elektrische schakelingen te meten. We leggen uit wat de Wet van Ohm is en hoe dit 'je beste vriend' kan worden.

Diagnose Auto Elektronica - niv. 3

Bereid je voor op het Allround Technicus-examen kerntaak Diagnose Elektronisch. Leer hoe je elektronica-storingen in voertuigen opspoort. Je krijgt praktische diagnose-ervaring met meetinstrumenten, zoals een multimeter en systeemtester.

Diagnose Auto Elektronica - niv. 4

Ontdek hoe je de Picoscope gebruikt om elektronische signalen te begrijpen. Na het hands-on oefenen met realistische complexe storingen, word je een echte auto-elektronica expert. Deze intensieve training is waardevol voor je hele loopbaan.

Rekenhulp ontvangen?

Wil je van de handige rekenhulp een werkplaatskaart ontvangen? Dan sturen wij die graag (en gratis)naar je op! Vul je gegevens in en we sturen je (gratis) een stevige uitvoering van de handige rekenhulp toe waarmee je de Wet van Ohm kunt berekenen.

Voor- en achternaam