
De brandweer krijgt steeds vaker te maken met elektrische voertuigen. Na een aanrijding, brand of rookontwikkeling moeten zij snel kunnen handelen. Maar hoe weet je of een e-voertuig veilig is? En wat zijn de risico’s?
Trainer Nico reist het hele land door om brandweermensen te trainen in het veilig werken aan e-voertuigen. “Wat veel mensen niet weten: het grootste gevaar is niet per se brand”, vertelt hij. “Het is dat een voertuig na een ongeval nog actief kan zijn. Dat het ineens in beweging komt. Of dat er kortsluiting ontstaat. Daar moet je op voorbereid zijn.”
Foto's: Patrick Balster Fotografie
Praktijkgericht en herkenbaar
De training begint met een kort theoretisch deel. Deelnemers krijgen uitleg over de basisprincipes, de veiligheidssystemen in e-voertuigen en wat hun handelingsperspectief is bij een incident. Daarna volgt het praktijkdeel, op locatie bij de brandweer zelf.
De bevelvoerders oefenen met realistische casussen, direct op elektrische voertuigen. Ze leren hoe je een voertuig na een ongeval veilig uitschakelt. Daarbij maken ze gebruik van hun eigen informatiebronnen, zoals het Crash Recovery System (CRS), en hulpmiddelen zoals een warmtebeeldcamera.
Centraal in de training staat de IBD-methode: Identificeren, Blokkeren en Deactiveren. Deelnemers leren hoe je een voertuig herkent (elektrisch, hybride of waterstof), hoe je voorkomt dat het onbedoeld in beweging komt, en hoe je het boordnet en hoogvoltsysteem (HV) uitschakelt.
Nico legt uit hoe je een voertuig veilig benadert en blokkeert. Hoe je de juiste procedures toepast en waar je op moet letten bij verschillende types "contactsleutels". “Sommige voertuigen blijven actief, ook als het contact uitstaat”, legt hij uit. “Dat gebeurt bijvoorbeeld als de sleutel nog in de buurt is. Denk je dan dat het voertuig uit staat, dan zit je fout. En dat is gevaarlijk.”


Tools, techniek en gezond verstand
In het praktijkdeel worden ongeluksituaties met elektrische voertuigen zo realistisch mogelijk nagebootst. De deelnemers zoeken met behulp van het CRS de juiste manier om een voertuig vrij te schakelen. Daarna voeren ze die stappen ook daadwerkelijk uit.
Daarnaast krijgen ze inzicht in hoe het HV-systeem is opgebouwd, welke rol de interlock speelt, en hoe je dat systeem uitschakelt met bijvoorbeeld een cut loop of service stekker.
“Het is geen hogere wiskunde,” zegt Nico. “Maar je moet het wel weten én durven toepassen. Daarom oefenen we veel. Want je wil niet twijfelen als je naast een beschadigd voertuig staat.”



Niet alleen voor de brandweer
De training richt zich volledig op veiligheid in de praktijk. Deelnemers leren hoe je risico’s inschat, persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt en controleert, en wat je doet bij bijvoorbeeld lekkage of brand van een batterij.
Hoewel deze trainingen speciaal worden aangeboden voor brandweermensen, zijn ze net zo relevant voor andere hulpdiensten. Ook politie, ambulancepersoneel en pechhulpverleners komen regelmatig in aanraking met e-voertuigen.
“Wie als eerste bij een incident aankomt, moet veilig kunnen handelen”, zegt Nico. “Dat is geen luxe. Dat is noodzaak.”

Aandacht voor bewustwording
Wat Nico het mooiste vindt aan zijn werk? Dat is duidelijk. “Als iemand na de training zegt: ‘Ik dacht dat ik het wel wist, maar dit had ik echt niet in beeld.’ Dat betekent dat er iets is bijgeleerd. En dat kan later het verschil maken. Voor je eigen veiligheid én die van je collega’s.”
Kan ik je helpen?
Meer weten over deze training voor jouw team? Neem contact met ons op.
Anja van Hermelen
Accountmanager voor politie en brandweer