Wat is BHV?
Bedrijfshulpverlening, afgekort als BHV, verwijst naar de maatregelen die worden genomen om de veiligheid en gezondheid van mensen binnen een bedrijf te waarborgen in geval van noodsituaties. Dit kan variëren van brand en medische noodgevallen tot evacuatieprocedures. BHV'ers zijn medewerkers die extra training krijgen om te weten hoe ze moeten handelen bij noodsituaties.
Waarom BHV in een autobedrijf?
In het autobedrijf kan je te maken krijgen met verschillende noodsituaties, zoals brand, olielekken of het vrijkomen van schadelijke dampen. Ook kunnen er verwondingen zijn door ongelukken met gereedschap of voertuigen. Met goed opgeleide BHV'ers pak je deze risico's beter aan, wat de veiligheid van medewerkers en klanten vergroot. Dat je een BHV’er in huis hebt is niet alleen een geruststellend idee, maar ook wettelijk verplicht.
Wat doen BHV'ers in het autobedrijf?
Bedrijfshulpverleners in een autobedrijf weten wat te doen bij noodsituaties. Ze bieden eerste hulp bij verwondingen, kunnen een brand blussen met een brandblusser en mensen evacueren als dat nodig is. Ook weten ze hoe ze moeten reageren als er iemand onwel wordt.
Waarom zijn goed opgeleide BHV'ers belangrijk?
Met het regelmatig volgen van goede BHV-training zorg je ervoor dat je zelfverzekerd en effectief optreed tijdens noodsituaties. Je weet hoe je veilig handelt zonder extra risico's te veroorzaken. Dit verkleint de kans op verwondingen en schade.
Hoeveel BHV'ers heb ik nodig?
De wet schrijft voor dat er altijd een BHV’er in een bedrijf aanwezig moeten zijn. Daarom heeft elk bedrijf minimaal 2 BHV’ers, vaak zelfs meer. Want als er 1 op vakantie is en de andere heeft vrij, dan moet er tóch een BHV’er zijn.
In de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) staat precies hoeveel bedrijfshulpverleners er nodig zijn in jouw bedrijf. De RI&E is verplicht voor alle bedrijven, behalve voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers).
Hoe word ik bedrijfshulpverlener?
Bedrijfshulpverlener word je met het volgen van een training. Tijdens onze training 'Bedrijfshulpverlener Basis' bereiden we je goed voor op je rol als BHV'er in het (bedrijfs-)auto-, tweewieler- of schadeherstelbedrijf. Je leert alles over eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie.
BHV Basis: Word BHV'er in slechts 1 dag
Bij Innovam begrijpen we dat je kostbare tijd hebt. Daarom hebben we de traditionele BHV-cursus aangepakt. We hebben het sneller en intensiever gemaakt. Onze ervaren instructeurs zorgen ervoor dat elke minuut van je cursus telt. Je krijgt praktische oefeningen die je zelfvertrouwen opbouwen en je voorbereiden op noodsituaties in de werkplaats. Bekijk de cursus.
BHV geldigheid: Hoe vaak moeten BHV'ers getraind worden?
In de wet staat geen termijn vastgelegd hoe vaak BHV-herhaling nodig is. Het belangrijkste is dat bedrijfshulpverleners goed op de hoogte blijven en hun vaardigheden behouden. Ons advies is om elk jaar BHV-nascholing te volgen. Zo houd je je vaardigheden als BHV'er fris en blijf je op de hoogte van veranderingen in regels en hoe situaties worden aangepakt.
Wat voor BHV-cursussen zijn er?
- BHV Basis
Deze cursus is bedoeld om basiskennis en vaardigheden van bedrijfshulpverlening te bieden, zodat medewerkers kunnen reageren op noodsituaties zoals brand, ongevallen en evacuaties. Doelgroep: Alle medewerkers binnen een organisatie, ongeacht hun functie of afdeling. - BHV Nascholing
Deze cursus is bedoeld om ervoor te zorgen dat BHV-vaardigheden up-to-date blijven en dat medewerkers vertrouwd blijven met de protocollen. Doelgroep: Medewerkers die al een BHV Basis Cursus hebben gevolgd en hun kennis en vaardigheden willen opfrissen en bijwerken. - BHV Ploegleider
Deze cursus richt zich op leiderschapsvaardigheden, coördinatie en besluitvorming in noodsituaties. Doelgroep: Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van een BHV-team in geval van een noodsituatie. Dit kunnen werkplaatschefs, afdelingshoofden of andere aangewezen personen zijn.
BHV'ers bij Innovam
Innovam heeft ongeveer 80 bedrijfshulpverleners. Dit doen we niet alleen omdat het moet, maar vooral omdat we de veiligheid van onze werknemers en cursisten heel belangrijk vinden. Bij ons is elke trainer ook een BHV'er.