Warmtepompen in e-voertuigen

Aan de slag met warmtepompen in de werkplaats

Elektrische voertuigen hebben steeds vaker een warmtepomp. Dat betekent nieuwe techniek. En dus ook nieuwe kennis voor jou als technicus. Het onderhoud van een warmtepomp is anders dan dat van een traditionele airco. Wil je storingen goed oplossen? Dan moet je begrijpen hoe het systeem werkt en wat er anders is. Op deze pagina lees je er meer over. Wil je het systeem écht goed begrijpen? Volg dan de training Warmtepompen bij Innovam.

Warmtepomp vs. airco: wat is het verschil?

Een gewone airco voert warmte af om de binnenruimte te koelen. Een warmtepomp doet meer. Die kan ook verwarmen. Het systeem haalt warmte uit de omgeving en regelt zo de temperatuur in het voertuig. In elektrische voertuigen is de warmtepomp vaak gekoppeld aan de hoogvoltbatterij. De temperatuur van die batterij is belangrijk voor de prestaties, het laden en de levensduur.

Een warmtepomp is eigenlijk een slimme, maar complexe airco. Het systeem heeft meerdere condensors en verdampers. Vaak zijn dat zogenaamde chillers: compacte warmtewisselaars. Met twee of drie elektrische wegkleppen regel je de stroming van koelmiddel en water. De batterij is meestal watergekoeld. Sommige delen van het systeem vragen meer koeling dan andere. Soms zitten er kleppen in het systeem, soms niet. Wat altijd belangrijk is: lucht moet eruit. Luchtbellen in het systeem zorgen voor storingen en slechtere prestaties.

Complexer systeem, andere aanpak

Schadebedrijven krijgen vaker met warmtepompen te maken dan garages of dealers. Dat komt doordat voertuigen met schade aan de voorkant vaak daar terechtkomen. En juist aan de voorkant zit de radiateur die de hoogvoltbatterij koelt. Die raakt snel beschadigd bij een aanrijding. Werk je dan niet volgens de technische documentatie van de fabrikant? Dan gaat het makkelijk mis.

Ook het koudemiddelcircuit kan voor problemen zorgen. Zijn leidingen kapot? Dan moeten die worden vervangen. Of het systeem open of gesloten is, maakt niet veel uit: het blijft lastig. Je weet namelijk niet precies in welk deel het koudemiddel heeft gezeten. Daardoor weet je ook niet zeker waar olie is achtergebleven. Voeg je dan olie toe op de verkeerde plek, dan krijg je storingen. In de werkplaats van een schadebedrijf gebeurt dat sneller dan bij een garage of dealer. Warmtepompen en airco’s werken allebei met koudemiddelen. Toch zijn er grote verschillen in onderhoud en diagnose:

  • Een warmtepomp heeft minder vaak onderhoud nodig. Vooral als er een elektrische compressor in zit in plaats van één met een aandrijfriem. Minder slijtage, minder vervuiling.
  • Een warmtepomp is geïntegreerd met andere systemen, zoals de HV-batterij en het verwarmingscircuit. Je hebt dus specialistische kennis nodig.
  • Je hebt speciale diagnoseapparatuur nodig. Denk aan een oscilloscoop of systeemtester. De manier van storingzoeken is anders dan bij een gewone airco.

Wat betekent dit voor jou?

Voor technici betekent de opkomst van warmtepompen dat er nieuwe vaardigheden nodig zijn. Diagnose en onderhoud worden complexer, vooral omdat veel warmtepompen werken met hoogspanning. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee:

  1. Complexere systemen – Warmtepompen zijn geïntegreerd met batterij- en energiebeheersystemen.
  2. Nieuwe vaardigheden – Technici moeten leren werken met digitale meettechniek en nieuwe diagnosemethodes.
  3. Veiligheid – Werken met hoogspanning vereist extra veiligheidsmaatregelen en certificeringen.
  4. Strengere regelgeving – Regelgeving rondom koudemiddelen en milieunormen verandert, wat bijscholing noodzakelijk maakt.

Zo bereid je je werkplaats voor op warmtepompen

Warmtepompen komen eraan. Of beter gezegd: ze zijn er al. Wil je voorbereid zijn? Pak het dan zo aan:

  • Zorg voor de juiste certificaten. Je hebt een F-gassencertificaat nodig. En extra training over warmtepompen en EV-techniek.
  • Investeer in meetapparatuur. Denk aan een oscilloscoop, een systeemtester en andere tools om storingen goed op te sporen.
  • Pas je werkproces aan. Nieuwe techniek vraagt om nieuwe werkwijzen. Zorg voor heldere protocollen en veilige werkinstructies.
  • Informeer je klant. Laat zien waarom onderhoud aan een warmtepomp belangrijk is. Dat zorgt voor vertrouwen en voorkomt problemen.

Met kennis van nu klaar voor morgen

Warmtepompen en moderne aircosystemen zitten in steeds meer elektrische en hybride voertuigen. Werkplaatsen die nu investeren in kennis en techniek, lopen straks voorop. Je werkt veiliger, slimmer en klantgerichter.

Door mee te gaan met de techniek van vandaag, ben je klaar voor morgen. Je versterkt je positie in de markt én draagt bij aan een duurzame mobiliteit. De vraag naar goed opgeleide technici groeit. Zorg dat jij er één van bent. Of dat je ze in huis hebt.

Alle tools om het te maken

Veilig werken aan e-voertuigen gevorderd (ev-VP)

Werk je aan voertuigen met een warmtepomp? Dan kom je in de buurt van het HV-systeem. Om veilig te kunnen werken, moet je aangewezen zijn als Vakbekwaam Persoon. In deze training leer je hoe je spanningsvrij werkt, eenvoudige diagnoses stelt en het HV-systeem controleert. 

F-gassen mobiele airco inclusief certificaat

Warmtepompen werken met koudemiddelen. Ga je aan deze systemen werken? Dan moet je in het bezit zijn van een geldig f-gassen certificaat. In deze training leer je hoe je veilig en verantwoord met koudemiddelen werkt. Zo voldoe je aan de wet én werk je mee aan een beter milieu.

Warmtepompen

Wil je het warmtepompsysteem goed kunnen onderhouden en storingen oplossen? Dan moet je weten hoe het werkt. In deze training leer je hoe je veilig en gericht werkt aan warmtepompen. Onmisbare kennis voor elke technicus die werkt aan moderne elektrische voertuigen.